Uusi aluevaltaus!

Julkaistu: Uncategorized | 0

Uusi aluevaltaus meneillään! Vällyt.

Vällyjä käytettiin ennen aikaan ahkerasti. Silloin kuljettiin hevospeleillä ja rekeen tarvittiin lämmikettä viiman purevuutta vastaan. Talotkaan eivät olleet ehkä maailman lämpimimpiä muinoin, joten lämpöä tarvittiin päälle. Välly on siis useasta lampaantaljasta ommeltu suuri talja. Nahkapuoli koristellaan, sillä karvapuoli on tietysti se lämmin puoli, joka laitetaan itseä vasten. Nahkapuoli jää ulospäin.

Ennen vanhaan kuulemma koristelulla myös näytettiin vaurauden mittaa. On se ihminen ollut hassu silloin ennen vanhaankin.

Nahkapuoli koristeltiin symbolisin merkein, joita jossain maailman vaiheessa pidettiin pakanallisina ja paheksuttavina. Senpä takia niitä peitettiin kiinnittämällä vällyn nahkapuolelle koristeellinen kangas. Merkit jäivät kankaan alle.

Jossain vaiheessa hassu ihminen on ollut sitä mieltä, että vällyt ovat turhia ja niitä tuhottiin urakalla. Kaikkea sitä kuulee, kun vanhaksi elää. Norjassa vällyjä on ymmärretty säästää enemmän ja sieltä nyt ammennetaan oppia takaisin koto-Suomeenkin.

Vällykurssi on parhaillaan käynnissä ja ensimmäisellä kokoontumisella on päästy ompelemaan jo kolmen taljan kokoinen välly. Kurssin toisella jaksolla ensi kuussa sitten koristellaan. Silloin päästään syventymään symboliikan saloihin syvemmin. Vällyt tehdään täysin käsityönä; työvälineinä sakset, lanka ja neula.

Täytyy sanoa, että vällyjen tekeminen on ollut ihan kaikelta osin äärimmäisen upea kokemus. Opettajana on kokenut lampuri Pajukannan tilalta. Hän käy ympäri Suomen eri kansalaisopistoissa pitämässä vällykursseja. Ne täyttyvät nopeasti, joten onneksi sain paikan. Kurssilla on mukava porukka ja kiva henki työskennellä yhdessä. Ompelu on ollut erittäin miellyttävää, joka suuresti ihmetyttää tätä “uuskäsityöläistä”. Ja ennen kaikkea vällystä on tulossa u p e a.

Kaiken tämä krääsän keskellä tuntuu jotenkin niin hienolta tehdä tuotetta, joka tulee kestämään vuosikymmeniä. Oman leimansa tekemiseen antaa myös se, että tietää mistä taljat ovat tulleet. Se tuo haikeutta ja kiitollisuutta ja huolellisuutta tekemiseen.