Tilinpäätös vuodelta 2017

Julkaistu: Uncategorized | 0

Tänä vuonna emme tehneet joulukalenteria, kuten aiempina vuosina. Sen sijaan ajattelin kirjoitella tänne blogiin tilinpäätös vuodelta 2017. Niinhän moni teistä blogin lukijoistakin tekee ja se on oikein mainio tapa se!

 

Kiitollisuus on hyve lammastilallakin ja se lähtökohtana kulunutta vuotta kerrataan.

 

Päällimmäisinä asioina tulee mieleen meidän kasvu. Tämä vuosi on ollut kasvun aikaa. Monessakin mielessä. Ollaan kasvettu niin lammasporukan määrässä, kuin sisätiloissakin. Lampaiden lukumäärä saavutti 100 rajapyykin ja se on jo aikamoinen määrä se! Muutama vuosi sitten meille muutti ensimmäiset 15 uuhta. Siitä on lähdetty. Sisätilat meillä tuplaantuivat, kun laajensimme pässilää ja pystytimme uuden pressulampolan. Myös kalustoa päivitettiin järeämpään traktoriin ja Zetor vaihtui Valtraan. Se kuulkaa helpottaa kummasti arkea, kyllä ollaan nyherretty vaikeimman kautta pikkutraktorin kanssa.

 

Pässit uuden paalin kimpussa pässilän laajennusosassa
Pässilän laajennusosaan on juuri asennettu ovet. Maali tulee päälle ensi kesänä.
Pressulampola on toiminut loistavasti.
Isommalla traktorilla ja etukuormaajalla paalit liikkuvat leikiten.

 

Kokemus on selvästi karttunut, sillä enää ei mene niin paljon aikaa asioiden ihmettelyyn. Monista asioista jo tietää mitä ja ennen kaikkea miten tehdä ne. Ei ole kauaakaan siitä, kun vielä ihmeteltiin vaikka miten sähköaita tehdään käytännössä. Nyt vain tehdään. Vielä on toki paljon opettelemista monessa asiassa, esimerkiksi peltojen hoidossa, joka muuten on hyvin keskeinen asia lammastilalla.

 

“Ensimmäisiä kertoja” kuluneena vuonna oli pellon uudistus. Nyt sieltä nousee meidän kylvämien siementen kasvit. Hurjaa! Ensimmäistä kertaa toteutettiin syyskaritsointi, joka oli oikein miellyttävä kokemus. Ei varmasti jäänyt viimeiseksi. Ensimmäistä kertaa päästiin myös toteuttamaan lohkolaiduntamista. Se on myös asia, jota ehdottomasti tullaan jatkamaan. Verkkokauppa perustettiin yhdeksi myyntikanavaksi villatuotteillemme. Teetimme myös ensimmäistä kertaa jatkojalosteita lihasta. Makkarat, savuviulut ja säilykkeet saivat kyllä lampurin suun varsin muikeaksi. Niitäkin jatkossa kyllä teetämme, ovat sen verran herkullisia!

 

Savupalviviulu vie kielen mennessään!

 

Villankäsittely luonnistuu myös kuin vanhalta tekijältä. Huovutuksessa on kyllä tullut kehityttyä, vaikka itse niin sanon. Tähän liittyen parhaat hankinnat vuoden aikana ovat olleet sähköinen karstamylly ja kuivauskaappi. Nyt vain tuotevalikoimaa laajentamaan. Samalla paneudun asiaan nimeltä laatu. Tämä on “entisestä” elämästä tuttua asiaa, mutta näin tavattoman konkreettisesti en ikinä ole päässyt sitä harjoittamaan. Kehittymisen varaa on aina.

 

Huovutustaidot ovat karttuneet kummasti. Tossuilla ollaan harjoiteltu.

 

Vuosi on ollut työntäyteinen ja välillä on ponnisteltu kyllä tavattoman kovasti. Paljon ollaankin saatu aikaan. Yksin ei oltaisi selvitty. Ystävät, kylän ihana väki ja yhteistyökumppanit ovat olleet niin tärkeässä asemassa. Ilman asiakkaita meillä ei olisi mahdollisuutta toimia. Välillä oikein ihmetyttää, miten meidät löydetäänkin täältä metsän keskeltä. Niin monelle olemme kiitollisia täällä!

 

Lampurina olen äärettömän kiitollinen eläimilleni. Niitä pyrimme pitämään ja hoitamaan kuin kukkaa kämmenellä. Ne ovat kaiken ydin. Vaikka miten välillä tuntisi stressiä, käynti lampolassa auttaa aina. Lampaiden kanssa rauhoittuu, ne elävät tavallaan ja ihmettelevät hassua ihmistä, joka hosuu joka paikkaan. Lampaat <3

Kaiken kaikkiaan erinomaisen hyvä vuosi ja erinomaisen tärkeä vuosi. Kiitos!

 

Lampaat <3

 

Parin vuoden takainen lempikuva.

 

Näissä maisemissa työskentely hivelee mieltä.
Oli kesä tai talvi, on kaunista.